Welbevinden in Midlife. Open Universiteit

Geachte heer, mevrouw,

Graag willen wij u vragen om deel te nemen aan een van de onderzoeken binnen de onderzoekslijn Midlife vanuit een levensloopperspectief: welbevinden en groei in een uitdagende levensfase, dat wordt uitgevoerd door de vakgroep Levenslooppsychologie van de Open Universiteit. 

1. Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om meer zicht te krijgen op de uitdagingen waar mensen in de middelste levensfase, ook wel middle agers genoemd, voor staan en welke factoren kunnen helpen of juist belemmerend zijn bij het omgaan met deze uitdagingen. Met de resultaten van het onderzoek hopen we te komen tot praktische aanbevelingen voor hulpverlening/interventies ter bevordering van het welbevinden in deze levensfase. 

2. Achtergrond van het onderzoek

De vakgroep Levenslooppsychologie van de Open Universiteit doet onderzoek naar het behoud van welbevinden in de verschillende levensfases. Hierbij gaan wij er vanuit dat iedere levensfase zijn eigen uitdagingen en ontwikkelingstaken kent. Midlife of de middenperiode in de levensloop (ruw genomen de periode tussen 40 en 60 jaar) lijkt in de onderzoeksliteratuur van de (levensloop)psychologie het minst besproken te worden. Terwijl het welbevinden juist in deze periode niet alleen van invloed is op het eigen functioneren, maar ook op dat van anderen. De middle ager vormt als het ware de brug tussen jongere generaties (bijvoorbeeld kinderen of neefjes/nichtjes) en oudere generaties (bijvoorbeeld ouders) en vervult daarin meerdere (sociale) rollen. Centraal in deze onderzoekslijn staan het welbevinden en de diversiteit aan rollen en verantwoordelijkheden die de midlife levensfase kenmerken.

3. Wat meedoen inhoudt en wat er van u verwacht wordt

Deelname aan dit onderzoek bestaat uit het invullen van in ieder geval één online vragenlijst. Aan het einde van deze lijst kunt u zelf aangeven of de onderzoekers u op een later tijdstip, dat wil zeggen na 6 maanden en na 12 maanden, mogen benaderen voor het invullen van een vervolgvragenlijst. Deze zal grotendeels overlappen met de eerste vragenlijst, maar wel korter zijn. 

Na het invullen van de eerste vragenlijst wordt u gevraagd om gedurende 7 dagen aan het einde van de dag een korte indicatie te geven van aan zorg en huishoudelijke taken bestede uren. Hiervoor ontvangt in de avond u steeds een sms-je, welke toegang geeft tot een kort vragenlijstje, waar u dit kunt invullen. Dit zal enkele minuten in beslag nemen. 

Voor deelname aan dit onderzoek dient u tussen de 40 en 60 jaar te zijn, voldoende kennis te hebben van de Nederlandse taal en in het bezit te zijn van een computer/tablet met internet.

In de Informatiebrief vindt u aanvullende informatie over deelname en de wijze waarop we met uw gegevens om gaan. 

We hopen van harte dat u de tijd en ruimte vindt om aan ons onderzoek mee te doen!