Coming back to your senses: de relatie tussen lichaamsbewustzijn en mentaal welbevinden
Beste lezer,
Fijn dat u interesse toont in de studie 'Coming back to your senses: de relatie tussen lichaamsbewustzijn en mentaal welbevinden'. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit onderzoek. Hiermee helpt u bij de ontwikkeling van psychologische theorieën en het ontwerp van interventies om mensen effectief te ondersteunen, met name met betrekking tot persoonlijke groei en welzijn.
Wij hebben uw toestemming hiervoor nodig. U beslist zelf of u meedoet, deelname is vrijwillig. Voordat u beslist of u mee wilt doen, krijgt u uitleg over wat het onderzoek inhoudt. Lees deze informatie rustig door.
Achtergrond en doel
Ons lichaam heeft een groot potentieel om ons bewust te maken van stress ervaringen. Denk maar eens aan de betekenis van de volgende lichamelijke sensaties: klamme & trillende handen, verhoogde hartslag, steen op je maag, knoop in je buik, stokkende ademhaling, hoofdpijn en zweten. Allemaal signalen van stressreacties in ons lijf, die we niet altijd tijdig (h)erkennen en vaak als ongemakkelijk ervaren. Psychologische flexibiliteit is het vermogen om soepel om te gaan met de uitdagingen van het leven. Het betekent dat je open staat voor je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, zelfs als ze ongemakkelijk zijn.
Recent wetenschappelijk onderzoek suggereert dat lichaamsbewustzijn en mentaal welbevinden sterk met elkaar verbonden zijn. Maar hierover is nog veel onbekend. Het doel van deze studie is het onderzoeken van de relatie tussen het lichaamsbewustzijn en psychologische flexibiliteit, die allebei belangrijk zijn voor het menselijk welbevinden. Door het invullen van deze vragenlijst op 3 verschillende meetmomenten helpt u ons bij het vinden van antwoorden op deze vragen.
Meedoen
Voor deelname aan dit onderzoek dient u woonachtig te zijn in Nederland of België, de Nederlandse taal voldoende te beheersen en 18 jaar of ouder te zijn.
Deelname bestaat uit het invullen van online vragenlijsten gedurende drie meetmomenten (het huidige moment, na 3 maanden en na 6 maanden), waarbij u automatisch per mail wordt uitgenodigd om de vragenlijsten in te vullen. De vragen kunnen online in uw eigen tijd worden ingevuld. Deelname zal de eerste keer ongeveer 30 minuten van uw tijd in beslag nemen, de tweede en derde meting ongeveer 15 minuten. In totaal gaat het om een investering van een uur.
Middels onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor het onderzoek.
Bij vragen kunt u contact opnemen via het algemene mailadres (lichaamsbewustzijn@ou.nl) of via de hoofdonderzoekers Dr. Marjan Nijkamp (rechts op foto, marjan.nijkamp@ou.nl) en Dr. Jennifer Reijnders (links op foto, jennifer.reijnders@ou.nl).
Een uitgebreidere toelichting over deelname aan dit onderzoek kunt u vinden in de informatiebrief.