Hoe beslis je wie je aanneemt voor een baan?

 

Doel en achtergrond van het onderzoek

Het selecteren van een geschikte persoon voor een functie kan een grote uitdaging zijn. Dit onderzoek biedt inzicht in hoe mensen keuzes hierin maken. Met deze informatie kunnen we richtlijnen ontwikkelen om een selectieprocedure zo goed mogelijk uit te voeren. Voordat je beslist of je wilt meedoen aan dit onderzoek, krijg je hier uitleg over wat het onderzoek inhoudt.

 

Wie kan er mee doen? 

Mensen die 18 jaar of ouder zijn en vloeiend Nederlands kunnen lezen en schrijven kunnen meedoen aan dit onderzoek. 

 

Wat houdt meedoen in en wat verwachten we van je? 

Je vult eenmalig een online vragenlijst in. Je gaat een willekeurig persoon uit een database beoordelen op de geschiktheid voor een bepaalde functie. Daarvoor lees je informatie over de functie en de kandidaat en vul je daarna enkele vragen in. We vragen daarnaast naar demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Deelname aan het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Het is belangrijk dat je alle vragen beantwoordt.

 

Mogelijke voor- en nadelen

Door deel te nemen aan dit onderzoek help je de wetenschappelijke kennis te vergroten over beslissingen in selectieprocedures. Dit is een onderzoek met een laag risico, voor jou zijn er geen negatieve gevolgen. Als je naar aanleiding van het onderzoek vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met dr. Jill Knapen (e-mail: jill.knapen@ou.nl). 

 

Als je niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

Deelname is geheel vrijwillig. Je ontvangt geen vergoeding voor deelname. Je kan op elk moment beslissen om te stoppen zonder dat hier negatieve gevolgen aan zijn verbonden. Je antwoorden op de vragenlijst worden dan ook niet gebruikt en/of verwerkt. Vanwege de anonimiteit van deelname is het niet mogelijk om achteraf gegevens te wissen.

 

Gebruik en bewaren van uw gegevens

Deelname aan dit onderzoek is anoniem. Wel worden verschillende persoonskenmerken verzameld. Zo kan er onderzocht worden of er verschillen zijn tussen deelnemers met verschillende achtergronden. Onder andere zullen de volgende gegevens worden vastgelegd: gender, leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring. In rapportages of publicaties zullen deze gegevens niet tot jou terug te herleiden zijn. De gegevens zullen minimaal tien jaar bewaard worden door de Open Universiteit. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Commissie Ethische Toetsing Onderzoek (cETO). Deze stelt hoge eisen aan jouw welzijn. Zie voor meer informatie: www.ou.nl/privacy.

 

Heb je vragen

Neem bij vragen contact op met dr. Jill Knapen, universitair docent Arbeids- en Organisatiepsychologie: jill.knapen@ou.nl.

 

Deelnemen

Als je het eens bent met wat hierboven is uitgelegd, kan je deelnemen aan dit onderzoek. We vragen je dit te bevestigen aan het begin van de enquĂȘte. 

 

 https://ls.ou.nl/125362?lang=nl

 

Bedankt voor het meedoen!

 

Denise van Dalen, Yasmina El Khattouti, Kas Kamphuis, Marita Mensah, Candice Nuyttens, Sabine Robertson en Roos Wigbout, studenten Psychologie.

en 

dr. Jill Knapen, universitair docent Arbeids- en Organisatiepsychologie. 

Faculteit Psychologie

Open Universiteit